Tasarımcının Ürünleri

Yves Behar

Yves Béhar düşünürdür ve sıkça düşündüğü şeylerden biri gelecektir. Toshiba için yansıtmalı kırmızı lake dizüstü bilgisayardan, Birkenstock için zarif ve kapalı ayakkabılara, cep telefonlarına yönelik incelikli Aliph Jawbone kulaklığa kadar tüm tasarımlarında bunu görebilirsiniz. “Tasarımın amacının sadece bize geleceği göstermek değil, aynı zamanda geleceği getirmek olduğuna inanıyorum” diyor.

(“Hikâye anlatımıyla markaların duygusal deneyimine adanan”) Fuseproject’in kurucusu olan Béhar İsviçre’de geçen çocukluğundan beri tasarım dünyasını keşfetmektedir. “Avrupa’da nesneleri nasıl çalıştıklarına ve nasıl göründüklerine göre değerlendirme huyu vardır” açıklamasını yapıyor.

Béhar Doğu Almanyalı annesinden ve Türk babasından etkilendiği çift kültürlü bir evde büyüdü. “Biri işlevsel ve yenilikçi; diğeri dışavurumcu ve şairanedir. Projelerimde her zaman ikisini birleştirmeye çalışıyorum” diyor. Nispeten genç bir tasarımcı için olağanüstü bir kariyere sahip. Art Center Tasarım Fakültesi mezunu olarak Apple ve Hewlett gibi ileri teknoloji Silicon Valley müşterileriyle çalışmaya başladı; zamanla spor, kıyafet, teknoloji ve mobilya alanlarına yöneldi. Béhar hakkında yazılan pek çok dergi yazısından biri ona “çağımızın çok disiplinli tasarımcısı” der. Uzun ödül listesi arasında çalışmasının kalıcı koleksiyon arasına girdiği Cooper Hewitt Smithsonian Ulusal Tasarım Müzesi tarafından verilen saygın Ulusal Tasarım Ödülü yer almaktadır.
2004 yılında San Francisco Modern Sanatlar Müzesi ile İsviçre Lozan’da Musee de Design et D'arts Appliques Contemporains Müzesi’nde iki solo sergisi düzenlendi.

Béhar “Müşterilerle çalışırkenki felsefem stil yerine fikirler ve içerikle duygusal olarak bağlantı kurmaktır. Şu veya bu estetikten ziyade insanların yaklaşım ve yön açısından anlaşmaya vardıkları anlamlı konuşmalar hakkındadır” der.

Herman Miller ile işbirliği bu tür bir konuşmayla ortaya çıktı. Charles ve Ray Eames’in hayranı olan Béhar kendisinin de şirket için bir şeyler yapmak istediğine karar verir. “Tasarım Herman Miller’in tam kalbindedir. Bu yüzden bir gün telefon açıp sadece ‘Hadi birlikte çalışalım’ dedim” diyor. Dört yıl sonra Herman Miller iki yenilikçi aydınlatma ürününü – Leaf ve Ardea’yı – piyasaya sürdü.

Üzerinde çalıştığı geniş ürün yelpazesi dikkate alındığında Béhar tasarım düşüncelerinden uzak durmakta zorlanmış gibi görünüyor olabilir. “Kesinlikle hayır. Beni dengede tutan bir sürü başka ilgi alanım da var. Örneğin, sörf, rüzgâr sörfü ve snowboard yapmayı seviyorum. Bu yüzden doğada da çok zaman geçiriyorum” diyor.

Béhar kendi geleceğiyle ilgili olarak “farklılık, değişim ve dönüşüm arayan” şirketler için ürün tasarlamaktan memnun olduğunu söylüyor. “Geleceğe ve sonraki nesle doğru ilerlemek isteyen insanlarla çalışmaktan sürekli heyecan duyuyorum.” İşaretlere bakılırsa onları oraya taşıyabilecek kişi bu adam.

Ofis/Stüdyo
Fuseproject 
San Francisco, California
New York, New York

Ödüller/Takdir
IDEA, Twist (Bronz), Ardea (Gümüş-eco, Altın-ID), 2010
GOOD Design Ödülü, Ardea ve Twist, 2009
Leaf İçin Green GOOD Ödülü, 2009
Leaf İçin Red Dot Tasarım Ödülü, 2008/9
Leaf İçin Spark Ödülü, Gümüş, 2007/8
ID Dergisi Yıllık Tasarım Yarışması, 2002/3/4/5/6
IDEA, Business Week Altın, Gümüş ve Bronz Mükemmellik Ödülü (17), 2001/2/3/4/5